Toelating tot arbeid of beroepskaart

Om in België te werken moeten onderdanen van een (niet-Europese onderdanen) over een toelating tot arbeid ( of arbeidskaart) beschikken om als loontrekkenden te werken en over een beroepskaart beschikken als ze zelfstandige activiteiten willen uitoefenen.

Sinds de zesde staatshervorming zijn de gewesten bevoegd voor de regelgeving inzake de buitenlandse werknemers.

Voor meer informatie inzake de tewerkstelling van buitenlandse werknemers kunt u terecht bij de gewesten overheden:

Verblijfsvergunning

Een onderdaan van een derde land die een toelating tot arbeid (gecombineerde vergunning of arbeidskaart) heeft gekregen, moet ook een aanvraag indienen om langer dan 90 dagen in België te mogen verblijven.

Werknemers die in het buitenland verblijven, moeten een D- (nationaal visum voor ) aanvragen bij de Belgische ambassade of het consulaat-generaal dat bevoegd is voor hun verblijfplaats.

Werknemers die al legaal in België verblijven, kunnen een verblijfsvergunning aanvragen bij de gemeente van hun verblijfplaats.

Sinds 3 januari 2019 bevatten alle verblijfstitels die door België afgegeven worden een vermelding met betrekking tot de toegang tot de arbeidsmarkt:  «Arbeidsmarkt  beperkt», of «Arbeidsmarkt: onbeperkt», of «Arbeidsmarkt: neen ».

Een onderdaan van een derde land die gemachtigd is om meer dan 90 dagen in België te werken en er te verblijven, kan er begeleid of vervoegd worden door zijn echtgenoot, zijn partner (wettelijk geregistreerd partnerschap of partnerschap dat als gelijkwaardig met een huwelijk wordt beschouwd) en zijn minderjarige kinderen.

De voorwaarden en de nadere regels voor het indienen van een verzoek tot gezinshereniging worden uitgelegd in de rubriek gewijd aan de gezinshereniging met een niet-EU/EER- met beperkt verblijf.

Nuttige info:  de procedure voor de toekenning van een visum gezinshereniging wordt vergemakkelijkt voor de echtgenoot en het minderjarig kind van een hooggekwalificeerde werknemer, een onderzoeker met gastovereenkomst, een ICT-werknemer en een werknemer wiens bruto maandinkomen hoger is dan 5.000 euro, aan wie de Dienst Vreemdelingenzaken een gecombineerde vergunning heeft toegekend. Lees meer hier. 

Categorieën van werknemers

De echtgenoot, de partner (enkel in geval van partnerschap dat als gelijkwaardig met een huwelijk in België wordt beschouwd) en het minderjarig kind van een werknemer aan wie de Dienst Vreemdelingenzaken een gecombineerde vergunning toekent, met een machtiging voor de ambassade om een met de nationale vermelding B13 (onderzoeker met gastovereenkomst), B29 (hooggekwalificeerde werknemer), B34 (enkel indien het in de arbeidsovereenkomst vermelde bruto maandinkomen hoger is dan 5.000 euro) en B37 (ICT werknemer) af te geven, genieten een aantal administratieve bepalingen die tot doel hebben de gezinshereniging te vergemakkelijken.

Deze bepalingen zijn enkel in de volgende omstandigheden van toepassing :

  • de gezinscel is al gevormd op de datum waarop de Dienst Vreemdelingenzaken de gecombineerde vergunning aan de werknemer toekent, en
  • de visumaanvragen  « Gecombineerde vergunning » en « Gezinshereniging » worden gelijktijdig ingediend, of
  • de aanvraag voor een visum  « Gezinshereniging » wordt ingediend binnen een termijn van 6 maanden, vanaf de dag waarop het visum « Gecombineerde vergunning » wordt afgegeven aan de werknemer. 
Eerste administratieve bepaling die tot doel heeft de gezinshereniging te vergemakkelijken 

De echtgenoot/partner en het minderjarig kind moeten bewijzen dat aan alle voorwaarden voor een gezinshereniging met een vreemdeling die tot een verblijf van beperkte duur in België gemachtigd is voldaan wordt. Het bewijs dat de werknemer over voldoende huisvesting, een ziektekostenverzekering en stabiele, regelmatige en voldoende bestaansmiddelen zal beschikken kan echter met behulp van andere documenten dan de documenten die over het algemeen vereist worden geleverd worden.

Voldoende huisvesting

De echtgenoot/partner en het minderjarig kind kunnen elk document voorleggen dat bewijst dat de werknemer over voldoende huisvesting beschikt of daarover zal beschikken om zijn gezin op te vangen.

Bv. een arbeidsovereenkomst met een clausule over de huisvesting, de verbintenis van zijn werkgever om huisvesting tot zijn beschikking te stellen, een huurcontract (voorlopige huisvesting), een reservatie van een appartement of een hotelreservatie.

Ziektekostenverzekering

De echtgenoot/partner en het minderjarig kind kunnen elk document voorleggen dat bewijst dat de werknemer een ziekteverzekering heeft voor zichzelf en zijn familie.

Bv. een clausule van de arbeidsovereenkomst die bepaalt dat de werkgever zich ertoe verbindt om een ziektekostenverzekering te onderschrijven voor de werknemer en zijn familieleden.

Stabiele, regelmatige en voldoende bestaansmiddelen

De echtgenoot/partner en het minderjarig kind kunnen elk document voorleggen dat bewijst dat de werknemer over bestaansmiddelen die ten minste gelijk zijn aan 120% van het bedrag bedoeld in artikel 14, § 1, 3°, van de wet van 26/05/ 2002 betreffende het recht op maatschappelijke integratie, dat wil zeggen 2.131,28 euro (nettobedrag per maand), beschikt of zal beschikken.

Bv. een arbeidsovereenkomst met een clausule over het loon, een attest van de werkgever dat uitdrukkelijk de duur van de overeenkomst vermeldt en het maandelijks nettobedrag van het loon vastlegt.

Tweede administratieve bepaling die tot doel heeft de gezinshereniging te vergemakkelijken 

Indien aan alle voorwaarden voor een gezinshereniging voldaan wordt, wordt de ambassade uitzonderlijk gemachtigd om het visum gezinshereniging zonder voorafgaande raadpleging van de Dienst Vreemdelingenzaken af te geven,  onder voorbehoud van de volgende nationaliteiten : Afghanistan, Palestina en Syrië (verplichte raadpleging).

Opgelet :
  • Indien de aanvragen voor een visum «Gezinshereniging » en « Gecombineerde vergunning » niet gelijktijdig worden ingediend, of indien de aanvraag voor een visum « Gezinshereniging » niet wordt ingediend binnen een termijn van zes maanden vanaf de dag waarop het visum « Gecombineerde vergunning » aan de werknemer wordt afgegeven, zijn de hierboven beschreven gunstigere bepalingen niet van toepassing. Bijgevolg moet de ambassade de aanvraag voor een visum « Gezinshereniging » naar de Dienst Vreemdelingenzaken sturen.
  • Als niet aan alle voorwaarden voor een gezinshereniging voldaan wordt, moet de ambassade de aanvraag voor een visum « Gezinshereniging » naar de Dienst Vreemdelingenzaken sturen.
  • De ambassade is niet gemachtigd om een visum af te geven aan de geregistreerde partner (wettelijk geregistreerd partnerschap) en een meerderjarig kind van de werknemer, zijn echtgenoot of zijn partner. Bijgevolg moet de ambassade de aanvraag voor een visum « Gezinshereniging » naar de Dienst Vreemdelingenzaken sturen.